Halvcirklen
×
forside udstillinger aktiviteter galleri kontakt

Halvcirklens oprettelse

Axel Stryhns beretning om Halvcirklens oprettelse

Ved udnævnelsen af Axel Stryhn og Willy Lerche til æresmedlemmer af Halvcirklen den 6. juni 2007 berettede Axel følgende om stiftelsen af foreningen og om foreningens første tid:

Jeg læste i Roskilde Tidende at man ville oprette en forening for udstillingsaktivitet. Var til møde i kælderen på biblioteket. Ved første eller andet møde skulle vi have navn på foreningen bl.a. for at få lokaler og eventuelt tilskud fra kommunen. Der kom flere forslag blandt andre Regnbuen og Cirklen. Så foreslog jeg Halvcirklen, som det så blev. Der har hen ad vejen været tale om at ændre navnet, men det blev jo som bekendt ikke til noget.

Vi skulle jo holde nogle møder. De blev i nogen tid afholdt hos medlemmerne privat blandt andet hos Hans og Gitte Poulsen, Willy Lerche, Erik Ditlevsen, Evald Kristensen, August Zarp, fru Mose, hos mig og andre jeg ikke kan huske navnene på.

Vi kom så inden for i klosterforvalterboligen Algade 31 hvor vi holdt møde i kælderen. Vi fik så lov til at udstille i lokalerne i stuen og 1. sal, hvor vi satte nogle gardinstænger med kroge op så billederne kunne komme op at hænge. Så må du Willy tage over om hvordan vi fik huset her hvor vi er nu.

(her berettede Willy Lerche så om, hvordan han sammen med daværende formand for kommunens kulturudvalg Henrik Christiansen fandt frem til værkstedet i Kildegården, red.)

Da vi fik huset her, som før havde været hestestald og radiorum for militæret, skulle det jo istandsættes. Jeg gik så op til kommunens arkitekt og spurgte om jeg måtte male det. Gav så et tilbud og fik så lov til at male det. Der var stadig nogle ringe i stolperne hvor hestene havde været bundet.

Vi skulle så have gjort det beboeligt. Nogle fik fremskaffet borde og stole. Willy fik en gammel trykpresse af Politiken. Zarp, Ruth Kristensen og jeg samt nogle andre tog fat på at lave reoler osv. Der stod en container med affald lige udenfor. Der fik vi de fleste af materialerne fra – og efterhånden kom der flere og flere ting på værkstedet som medlemmerne skaffede. Den nye trykpresse fik jeg til opgave at skaffe tilbud på – da den ankom blev den stillet udenfor. Erik Ditlevsen hjalp til med at få den indenfor og med at samle den og stille den op. Niels Nielsen lavede et håndtag så den var nemmere at dreje.

Jeg var udstillingsarrangør i nogle år. Jeg var også formand et år. På en generalforsamling var der ingen der ville være formand, så for at redde foreningen tog jeg så posten men kun for et år på den betingelse at andre ville hjælpe med skriveriet.

Axel Stryhn

 

Cecilie Dissing